#Vanhustenviikko: Sauna kuuluu kaikille – älykäs laudeliina ikäihmisen avuksi?

Kun istun viimeisiä tunteja palaveripöydän ääressä monipäiväisen kokousrupeaman lopulla toisella puolella Eurooppaa, saan itseni sinnittelemään haaveilemalla salaa kotiin ja SAUNAAN pääsystä. Jaksa vielä huomiseen, niin kohta kuulet veden pihahtavan kiukaalla ja saunan leppoisa löyly kietoo sinut rentouttavaan, puhdistavaan vaippaansa.

Tätähän me suomalaiset olemme aina tehneet: rentoutuneet fyysisesti ja henkisesti saunan kuumassa syleilyssä – toiset kerran, toiset monta kertaa viikossa. Saunassa kylvetään yksin, yhdessä, porukalla. Sauna on paitsi oman mielen rauhoittamisen paikka, myös yksi voimakkaista yhteisöllisyyden kokemuksista maassamme. Suomalainen saunomisen kulttuuri onkin ensimmäinen asia, jota Suomesta haetaan Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle.

Ideoita turvallisempaan saunaan

Myös monille ikäihmisille, tietenkin, sauna on suuri nautinto. Liian monet kuitenkin joutuvat siitä luopumaan fyysisen toimintakyvyn heiketessä. Kostealla lattialla liukastuu helposti, eikä lauteille kapuaminen enää tahdo onnistua. Verenpaine saattaa heitellä löylyssä, ja suihkussa pyörryttää. Turvaranneke ei useinkaan nykysaunoissa toimi. Mikä avuksi? Vanhaa kunnon kylvettäjän tehtävää tuskin on mahdollista uudelleen elvyttää ikäihmisten kotona saunomisen tueksi?

Finanssiala järjesti taannoin kilpailun ”saunaturvallisuuden parantamiseksi digitalisaation keinoin” osana valtioneuvoston kanslian Kokeileva Suomi -hanketta. VTT:kin oli mukana tapahtuman suunnittelussa ja kilpailun raadissa. Tavoitteena oli kerätä ideoita turvasaunasta, jossa ikäihminenkin voisi nauttia löylyistä turvallisesti. 46 idean joukossa oli teknisesti toteutettavia ja helposti asennettavia ratkaisuja, joiden soisi tulevan yleiseen käyttöön ikäihmisiä ilahduttamaan.

Sensorit ja älykäs laudeliina

Teknologian avulla olisi mahdollista suoda tämä ikiaikainen ja elämänlaatua parantava nautinto niillekin, jotka eivät ilman apua voi saunasta nauttia.

Turvasaunaan ei tarvitse tuoda robottia, vaan huomaamattomasti asennetut sensorit keräävät tietoa saunojan hyvinvoinnista ja turvallisuudesta. Jos saunoja on vaikka kaatunut lattialle tai lauteilla istujan tajunnan taso on laskenut, sensorit havaitsevat sen ja hälyttävät apua. Mikä parasta, sensorit tai vaikka älykäs laudeliina voivat havaita saunojan huonon olon ennen kuin ihminen itse sen tajuaa ja viilentää saunan lämpötilaa nopeasti samalla kun ne hälyttävät apua.

Robotti ei kelpaa saunakaveriksi

Tässä taannoin annoin haastattelun päivälehdelle, jossa mainitsin kylvetysrobotin olevan mielestäni yksi varteenotettava ratkaisu ikäihmisten suihkussa käyntiä turvaamaan. Satuin käyttämään sanaa ”kylpytapahtuma”, joka suomen kielessä voidaan liittää sekä suihkussa tai kylvyssä käymiseen, että kylpemiseen eli saunomiseen. Sain seuraavana päivänä vanhemmalta rouvalta huolestuneen puhelinsoiton. Hyvin järkyttyneenä hän kertoi uskovansa, ettemme kunnioita saunan pyhyyttä, kun olemme tuoneet ”hirvittävimmistä hirvittävimmän” eli robotinkin jo saunaan.

Sain toki tyynnyteltyä rouvan uskomaan, että kyse oli virheellisestä sanavalinnasta, mutta asia jäi askarruttamaan minua. Sauna pysyköön teknologiavapaana niille, jotka pystyvät nauttimaan sen lämpöisestä sylistä ilman suurempia fyysisiä rajoitteita.

Jaana Leikas, johtava tutkija
jaana.leikas@vtt.fi

PS. Me kaikki ikäännymme. Pidetään saunominen ja saunakulttuuri Suomessa korkealla, meidän kaikkien iloksi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.