Kesä mikrobien parissa – oppimisen iloa huippuasiantuntijoiden opastuksessa

Koen välillä hankalaksi määritellä oman työnkuvani bioprosessitekniikan tutkimusassistenttina alaa tuntemattomalle kysyjälle. Voisin vastata, että pelastan maailmaa mikrobi kerrallaan. Tarkemmin kerrottuna bioprosessitekniikka tähtää tuottamaan ihmiselle hyödyllisiä aineita, kuten entsyymejä tai proteiineja, erilaisten organismien avulla. Käytännössä teen siis töitä mikrobien kanssa.

Työtehtäväni vaihtelevat erittäin paljon, mikä tekee fermentointihallista mielenkiintoisen työpaikan. Osa työpäivistäni kuluu hyvin pikkutarkan laboratoriotyön, kuten esimerkiksi proteiinimääritysten parissa, ja välillä taas saan vetää haalarit jalkaan ja olla mukana suodattamassa satoja litroja fermentointiliuosta pilot-fermentorista. VTT:llä pääsen siis hyvin yhdistämään tutkimusmaailman ja tuotantomittakaavan.

Mutkista vauhtia unelmien tutkimusalalle

Tieni luonnontieteiden pariin kulki muutaman mutkan kautta. Työskentelin pitkään ravintola-alalla ja valmistuin restonomiksi vuonna 2013. Vaikka nautin ihmisten parissa työskentelystä ja työn hektisyydestä, tunsin jotain puuttuvan. Päätin siis hakea uudestaan opiskelemaan ja tulevana syksynä valmistun bio- ja kemiantekniikan insinööriksi. Olen erittäin onnellinen, että uskalsin lähteä tavoittelemaan uutta ammattia ja kiitollinen siitä, että Suomessa alan vaihtaminen on tehty mahdolliseksi.

Opiskelun aikana unelmoin työskentelystä tutkimuksen parissa, mutta vasta nyt ymmärrän, miten paljon siitä pidänkään. Kesätyö tutkimusorganisaatiossa on siis minulle unelmien täyttymys. Aloitin VTT:llä jo viime joulukuussa lopputyöntekijänä ja näiden seitsemän kuukauden aikana olen oppinut valtavasti uusia asioita bioprosessitekniikasta ja tutkimuksen tekemisestä. Lopputyöni käsittelee voihapon valmistamista elintarviketeollisuuden jätevirroista fermentointitekniikkaa hyödyntäen. Jätevirtojen hyödyntäminen voihapon valmistukseen olisi toivottavaa ympäristön kannalta, sillä se auttaa siirtymään pois fossiilisten polttoaineiden käytöstä samalla kun kehitetään uusia tapoja hyödyntää jätettä.

Uuden oppimisen iloa

Työssäni minua motivoi uuden oppiminen. Monipuoliset ja vaihtelevat työtehtävät pitävät siis hyvin mielenkiintoani yllä. Eikä minua haittaa yhtään liukuva työaika, joka on itseni kaltaiselle aamutorkuttajalle kuin lottovoitto. Mielestäni VTT:llä työskentelyssä kaikista parasta on kuitenkin työkaverit, jotka suhtautuvat työhönsä suurella intohimolla. Olen todella kiitollinen siitä, että olen päässyt työskentelemään VTT:n huippuasiantuntijoiden opastuksessa. Koen, että heiltä saadut opit ja neuvot ovat korvaamattoman arvokkaita omalla matkallani asiantuntijaksi. Mikä tärkeintä, olen oppinut hyväksymään, että tutkimuksen tekemiseen kuuluu se, etteivät asiat aina mene niin kuin suunnittelee ja silti juuri huolellinen suunnittelu on tässä työssä kaiken lähtökohta.

Kesätyönä maailman pelastaminen saattaa kuulostaa mahtipontiselta liioittelulta. Liioiteltua ehkä, mutta sitä me osaltamme pyrimme VTT:llä tekemään – parempaa maailmaa. Kehittämällä uusia innovaatioita ja ratkaisuja pyrimme luomaan kestävämpää tulevaisuutta ja siitä, jos jostain, voin olla ylpeä.

undefined

Rosaliina Turunen
Kirjoittaja aloitti VTT:llä lopputyöntekijänä joulukuussa 2018 ja jatkoi kesätöitä bioprosessitekniikan tutkimusassistenttina ja valmistuu tulevana syksynä bio- ja kemiantekniikan insinööriksi Metropolia-ammattikorkeakoulusta.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.