3D-tulostus ei ole vain tulevaisuuden tuotantomenetelmä

3D-tulostus nousi vuonna 2013 Gartnerin hypekäyrän huipulle ja laajan yleisön tietoisuuteen. Hypettämisen myötä luotiin vieläkin elävä käsitys, että tulevaisuudessa kaikki valmistaminen tapahtuu 3D-tulostamisella. Tämän blogin tavoitteena on tuoda 3D-tulostus tähän päivään.

Vaikka emme sitä usein näe, elämme keskellä 3D-tulostettuja, eli lisäävän valmistuksen avulla valmistettuja tuotteita ja komponentteja. Globaalisti noin 10 miljardin dollarin markkina kasvaa vuosittain 25-30 prosenttia. Kun lennämme, lentokoneen valmistuksessa on käytetty lisäävällä valmistuksella tehtyjä komponentteja, joilla lentokoneen painoa ja siten polttoaineen kulusta on saatu vähennettyä. Tietoliikennesatelliittien komponentteja tulostetaan niin ikään niiden keventämiseksi. Kaikki suuret autonvalmistajat hyödyntävät lisäävää valmistusta tuotantoprosessin tehostamissa, kuten esimerkiksi tunnettu tanskalainen leluvalmistaja. Junien sekä junien matkustajien varaosia (kuten lonkkaimplantteja) valmistetaan lisäävällä valmistuksella.

Suomalaisille tutummista toimialoista lisäävää valmistusta hyödynnetään esimerkiksi mekaanisen puunjalostuksen koneissa ja laitteissa tai prosessiteollisuuden pumpuissa ja venttiililaitteissa. Monet uudet toimialat, jotka eivät ole aiemmin teknologiaa hyödyntäneet, hakevat parhaillaan sovelluksia, jossa lisäävästä valmistuksesta saadaan kilpailuetua. Usein lisäävän valmistuksen komponentit ovat osa isompaa kokonaisuutta eivätkä siten välttämättä erotu kuluttajalle. Lisäävä valmistus onkin parhaimmillaan osana tuotannon kokonaisuutta, jossa hyödynnetään rinnan eri valmistusmenetelmiä niiden erityisten vahvuuksien mukaan.

Lisäävän valmistuksen hyöty syntyy esimerkiksi komponentin paremmasta suorituskyvystä, keveydestä, nopeammasta toimitusajasta tai tehokkaammasta valmistusprosessista. Usein hyöty syntyy komponentin koko elinkaaren ajalta. Toisin sanoen, vaikka valmistuskustannukset saattavat olla korkeammat kuin perinteisesti valmistetulla komponentilla, saadaan valmistustavasta hyöty irti esimerkiksi siten, että kallis tuotanto saadaan nopeammin käyntiin tulostetun varaosan avulla. 3D-tulostus ei ole vain tulevaisuuden valmistusmenetelmä, vaan se on jo vahvasti osa kilpailukykyisen organisaation tämän päivän tuotantoteknologiaa.

VTT:n 3DMetalprint palvelu tarjoaa huippuosaamisen ja koko valmistusketjun kattavan infrastruktuurin yritysten hyödynnettäväksi. Ovat kyseessä sitten uudet sovellukset, valmistusprosessin optimointi ja tuotantointegraatio tai materiaalikehitys, 3DMetalprint tarjoaa osaamista sekä yrityksille, jotka vasta alkavat tutustua 3D-tulostusteknologiaan, kuten myös niille, joille se on jo vahvasti tätä päivää.

Lue lisää 3DMetalprint-palvelusta.

Pasi Puukko
tutkimustiimin päällikkö
pasi.puukko(a)vtt.fi

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.