Vähennetään omistamista ja nautitaan arjen helppoudesta

Hyviä uutisia: Pian arkesi helpottuu: Vaatteet toimitetaan sinulle ja perheellesi puhtaina tarpeen mukaan töihin, vapaa-aikaan tai juhlaan. Likaiset, rikkinäiset ja tarpeettomat viedään saman tien pois. Kodin kunnossapitoaskareisiin voit valita joko asiantuntevan remontoijan, joka hoitaa koko homman valmisteluista täydelliseen loppusiivoukseen tai tee-itse-paketin, joka sisältää tarvittavat välineet, ohjeet ja tarvikkeet. Ei pakkausjätettä, ei välineiden etsimistä tai puuttuvia tarveaineita, ei nurkissa pyöriviä käyttämättömiä tavaroita eikä täysiä komeroita siivottavana.

Tämä on vielä tulevaisuutta, joka edellyttää toteutuakseen vielä ison muutoksen sekä yrityksiltä että kuluttajilta.

Arki helpottuu palveluja yhdistämällä

Tulevaisuudessa kuluttajan arki on mahdollista muuttaa sujuvammaksi. Kun palveluja integroidaan toisiinsa, niillä voidaan täyttää käyttäjien tarpeita paljon nykyistä kokonaisvaltaisemmin. Sen sijaan että kuluttajat pohtisivat, millaisia tuotteita he ostaisivat, he voivat valita, mitä he oikeasti kaipaavat arjessaan ja hallita tätä joustavasti yhdeltä palvelualustalta. Vaatteiden, harrastusvälineiden, työkalujen sekä sisustuksen ostamisen sijaan nämä kulloisetkin tarpeet hoidetaan palveluna.

Ajattelu- ja toimintatavan mullistus mahdollistaa uuden joustavan mukautumisen elämäntilanteeseen ja vaihtuviin tarpeisiin. Palvelun tarkoitus on helpottaa kuluttajan arkea ja olla myös kohtuuhintaista. Kokonaisvaltaisella palveluratkaisulla voidaan päästä nykyisiä verkkokauppoja ja palveluratkaisuja parempaan asiakaskokemukseen. Palveluratkaisuissa myös tuotteen pitkäikäisyys ja helppo huollettavuus ovat palvelun tarjoajan ja käyttäjän sekä ympäristön yhteinen etu.

Palvelut siivittävät meidät kiertotalouteen

Digitaalisella alustalla palvelut voidaan jo nyt tarjota kuluttajille helppokäyttöisesti. Alustoilla voidaan myös välittää tietoja palvelukokemuksista ja vaikkapa palvelun käytön ympäristövaikutuksista. Sekä palvelun tarjoajien että käyttäjien kiinnostusta voidaan lisätä esimerkiksi peleillä, palkinnoilla ja faniklubeilla. Alusta voi myös oppia ja ennakoida kuluttajan arjen tarpeita: se ehdottaa ja muistuttaa erilaisista hankinnoista, jos käyttäjä niin haluaa: Tuodaanko peruskauppakassi tänään kotiisi klo 16? Talvikin lähestyy: tuommeko talvirenkaasi ja vaihdammeko ne autoosi samalla?

Kuluttajat haluavat laatua, eettisyyttä, helppoutta ja hyvinvointia

Kysyimme Helsinki Fashion Weekin kävijöiltä kesällä 2018 heidän kokemuksiaan ja ajatuksiaan vaatteisiin, sisustukseen sekä ruokaan liittyvistä palveluista sekä arjen valintojen perusteista. Kyselyyn vastasi 75 eri-ikäistä ja eritaustaista henkilöä.

Vastaajista kaksi kolmasosaa oli sitä mieltä, että tuotteiden laatu, käytettävyys sekä ympäristö- ja eettiset näkökulmat olivat tärkeimpiä valintaperusteita. Helppous ja oma hyvinvoinnin edistäminen olivat myös suurella osalla tärkeimpiä perusteita. Kolmasosalle palvelujen ostaminen oli jo varsin arkipäiväistä ja toinen kolmannes osti tasapuolisesti tuotteita tai vastaavia palveluita. Useimmat olivat myös tietoisia omasta profiilistaan. Kysely oli suppea ja vastaajaryhmä valikoitunut. Vastaukset viittaavat kuitenkin siihen, että valmiutta ja kiinnostusta uusiin tapoihin tyydyttää arjen tarpeita on olemassa.

Tarvitaan tutkimusta sekä käytännön kokeiluja, jotta kestävistä kuluttajapalveluista tulisi yhä suurempi osa kuluttajien arkea!

VTT valmistelee aiheesta ArkiPalveluna-hanketta. Ensimmäinen ideariihi yrityksille järjestetään torstaina 29.11.2018 hotelli Presidentissä Helsingissä. Jos kiinnostuit, täältä näet lisää tai ota rohkeasti yhteyttä: maria.antikainen@vtt.fi

antikainen

Maria Antikainen
Maria Antikainen, johtava tutkija
maria.antikainen(at)vtt.fi, @MariaAntikainen

joukoHeikkila

Jouko Heikkilä, tutkija
jouko.heikkila(at)vtt.fi, @JoukoHeikkilae

Henriikka Brandt, tutkija
henriikka.brandt(at)vtt.fi

 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.