Briljanta nyheter för 3D-printning

En teamchef, en specialforskare, två forskare, tre forskningsingenjörer, en forskningstekniker, en forskningsassistent, en ekonomisekreterare och en person som sköter om logistiken. Diskussioner, e-postmeddelanden, informationssökningar, analys av tekniska dokument. Sökning efter de rätta driftsparametrarna för maskinen, bearbetning av material, testning av provstycken, förpackning av materialet och transport av fullastade pallar mot nya destinationer.

Allt det här behövdes för att ta fram ett nytt plastmaterial som innehåller nanodiamanter. Nu kan kunder köpa materialet och använda det som filament vid 3D-printning. I Carbodeons produkt uDiamond® används polyaktidbaserat (PLA) filament. Produkten innehåller diamantpartiklar med en diameter på 4–6 nanometer. De här partiklarna förbättrar materialets egenskaper, t.ex. dess mekaniska uthållighet, och gör den framställda produkten ännu starkare.

Stämningen i kulisserna är elektrisk när pilotprocessen startar

Uppdraget kör i gång efter en godkänd offert. Aktörerna, maskinerna för testning och bearbetning samt dagarna för testkörning säkerställs. Det är en stor helhet redan i sig, eftersom många projekt använder samma maskiner, ibland t.o.m. samtidigt. Innan bearbetningen börjar får vi läsa tekniska dokument, gå igenom detaljer i arbetet, tänka ut lösningar på möjliga problem redan på förhand tillsammans med kollegorna och sätta ihop en instruktion för arbetet.

När arbetet med experimenten startar är stämningen elektrisk och en aning spännande, då den stora produktionsmaskinen kör i gång. Har vi torkat materialen tillräckligt? Fungerar de processparametrar som vi ställt in? Lämpar sig skruvgeometrin för materialet eller måste vi ändra på den? Och var finns en stor kopp kaffe för forskaren som först nu håller på att vakna upp till en ny morgon?

Det tas prov under bearbetningen, och av det färdiga plastmaterialet tillverkas provstycken med hjälp av formsprutning. Den vanligaste modellen kallas för ”hundben” på grund av dess form. DSC, DMA, HDT, mätning av värmeledningsförmåga, mekanisk provning och så vidare: plastmaterialet genomgår många olika tester och resultaten analyseras och rapporteras.

När den sista säcken av material är fylld, lägger vi sista handen vid lastpallarnas emballage och bekräftar tidpunkten då försändelsen ska hämtas. Transporternas konkurrensutsättningar, vägning av lastpallarna och fraktsedlarna – allt är klart. När lastbilen kör in på gården är materialet redo att köras i väg, och vi följer upp försändelsens resa ända till slutdestinationen. Uppdraget har krävt smidigt samarbete mellan många aktörer för att nå den här punkten.

Utåt är vårt arbete en lösning – internt handlar det om teamarbete

Teamarbete hör till VTT:s styrkor och det syns i det här projektet i form av ett utmärkt samarbete mellan våra två experimentella miljöer. Innan plastmaterialet anlände till Tammerfors hade det redan bearbetats på pilotanläggningen i kemi i Otnäs.

På VTT:s pilotanläggning för polymerer i Tammerfors bearbetades plastmaterialet i en smältningsprocess och de provstycken som tillverkats av samma material testades. Det första partiet, sexhundra kilo plastmaterial, fraktades med lastbil till nästa destination, där det förädlades till en kommersiell produkt, 3D-filament. Att nå det kommersiella skedet har krävt ett långsiktigt och konsekvent produktutvecklingsarbete. Carbodeon har jobbat med produktutvecklingen både på egen hand och tillsammans med VTT.

Forskningsarbetet bjuder på framgångar och nederlag, och det gäller att dra lärdomar av de båda. Det bjuder på en del sömnlösa nätter men också på lyckotårar. Det kräver kaffe, mycket kaffe. Men först och främst handlar det om samarbete i ett briljant team med kompetenta personer. Vi var med och skapade den här kommersiella produkten och vi är stolta över den.

3D

På bilden experter som arbetar i testanläggning på VTT: Sini-Tuuli Rauta, Jari-Pekka Kankaanpää, Satu Pasanen och Timo Flyktman

Mer information:

Pressmeddelande 12.9.2018 – VTT och Carbodeon stimulerar 3D-printning med hjälp av nanodiamanter (på finska): https://www.vtt.fi/medialle/uutiset/vtt-ja-carbodeon-nopeuttivat-3d-tulostusta-nanotimanteilla

Satu_Pasanen_10_2018-mr

VTT
Satu Pasanen, forskare
satu.pasanen@vtt.fi
@VTT_satupasanen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.