Kaupunkilaiset hyvää kaupunkia kehittämään – Keskusteleva tekoäly voi parantaa palveluita ja auttaa uudistamaan kaupunkilaisten ja kaupungin vuoropuhelua.

Voisiko tulevaisuuden kaupunkikehittäminen toimia näin: kaupungilla liikkuessasi puhelimeesi kilahtaa viesti: Kaupunki kysyy: Sopivat paikat tulevalle ratikkapysäkille? Haluat ottaa heti kantaa, sillä lapsesi menee kyseistä reittiä kouluun ja haluat varmistaa mahdollisimman turvallisen koulumatkan. Pääset samalla näkemään myös reaaliaikaisen yhteenvedon muiden kaupunkilaisten mielipiteistä ja pysyt ajan tasalla suunnittelun tilanteesta. Ehkäpä haluat samalla ilmaista mielipiteesi sopivasta katuvalaistuksesta tai ympäristön siisteydestä? Tarvitaanko lisää roskiksia ja kierrätyspisteitä?

Jatkaessasi matkaa saat viestin suunnitteilla olevasta uudesta vapaa-ajankeskuksesta. Saat puhelimeesi linkin, jonka kautta näet yhdistettyä todellisuutta hyödyntävät vaihtoehdot tulevista suunnitelmista.  Tarkastelet visuaalisia malleja puhelimesi näytöllä.  Pääset antamaan mielipiteesi sopivasta vaihtoehdosta, helposti näppäilemällä.

Tämä vuorovaikutus voidaan toteuttaa chatboteilla eli keskustelevalla tekoälyllä, jota on käytetty yritysten asiakaspalveluissa jo jonkin aikaa. Aiemmin asiakaschatin toisessa päässä oli asiakaspalvelija vastaamassa kysymyksiin. Nykyiset chatbotit taas ovat ohjelmistorobotteja, jotka voivat auttaa esimerkiksi löytämään tiedon ja palvelun nopeasti nettisivuilta. Ne voivat tehdä erilaisia yksinkertaisia toimintoja kuten lippujen ostamista tai ajan varaamista. Kehittyneemmät versiot hyödyntävät tekoälyä ja koneoppimista ja käyvät läpi laajoja tietomassoja.

Vaikka chatbotit ovat vielä aika alkeellisia, ne oppivat koko ajan älykkäämmiksi. Kokonaan ne eivät asiakaspalvelua korvaa, vaan voivat vastailla helpoimpiin kysymyksiin ja ohjata vaikeammat kysymykset ihmisille. Chatbotit säästävät parhaimmillaan aikaa, kustannuksia ja inhimillistä työvoimaa. Tiedon saa välittömästi, eikä aikaa tarvitse käyttää nettisivujen selailuun. Teknologiataitojen puutekaan ei rajoita chatbotin käyttöä; jos osaa käyttää tekstiviestiä, osaa käyttää todennäköisesti myös chatbottia. Vielä helpompaa se on puhekäyttöliittymällä kuten Sirillä, jolloin ei tarvitse edes näpytellä ruudulle mitään.

Chabotit ovat yksi vaihtoehto avata keskustelua kaupungin ja kaupunkilaisten välillä ja lisätä läpinäkyvyyttä ja osallistumista.  Monet viimeaikaiset älykkäät kaupunkistrategiat korostavat tarvetta ottaa mukaan erilaisia kaupunkisuunnittelun sidosryhmiä kehittämällä kaupunkia alhaalta ylöspäin, yhdessä kaupunkilaisten kanssa. Keinoja ja hyödynnettäviä teknologioita yhteiskehittämiseen ei puutu.

Yhteiskehittäminen helpoksi

Kaupungit ovatkin järjestäneet asukkaille kyselyitä, asukasiltoja, yhteiskehittämistyöryhmiä ja nuorisopaneeleita.  Yllättäen Tampereen kaupungin kanssa tekemämme tutkimuksen mukaan, osallistumisesta jäävät helpoiten syrjään ruuhkavuosiaan elävät nuoret aikuiset ja keski-ikäiset, joiden tavoittaminen nykyisillä keinoilla on hankalaa. Seniorikansalaiset tavoitetaan hyvin asukasilloissa ja nuorison näkemykset kartoitetaan nuorisopaneeleissa, mutta kiireistä arkeaan elävä ikäryhmä ei ehdi osallistua kaupungin tilaisuuksiin eikä jaksa nähdä vaivaa kyselyihin vastaamiseksi. Kuitenkin kaikkien ryhmien näkemyksiä pitäisi kuunnella kaupunkien kehittämisessä.

Jotta yhteiskehittäminen tavoittaisi mahdollisimman monia, keinoja ja menetelmiä tulisi uudistaa. Yhteiskehittämisen tulisi siis olla helppoa ja siellä missä ihmiset ovat – vapaa-aikana omalla kotisohvalla, työmatkalla puhelimella tai lenkkipolulla puistonpenkillä levähtäessä.  Pullonkaulana kehityksessä ovat usein vanhat vakiintuneet tavat tehdä asioita. Tekeminen täytyy uuden teknologian myötä järjestellä uusiksi, uudistamalla joitakin työprosesseja ja kytkemällä vuorovaikutus kaupunkilaisten kanssa osaksi toimintaa. Tällaisen palvelun täysi hyöty saavutetaan vain silloin, kun sitä käytetään kiinteänä osana päätöksentekoa ja organisaation toimintaa, eikä muusta toiminnasta irrallisena kanavana. Onko keskusteleva tekoäly osana kaupunkikehitystä utopiaa vai mahdollinen askel suuntaan, jossa kaupunki voisi toimia palveluna, joka tuotetaan kaupunkilaisille?

Lue lisää: VTT and Smart City

Oksman_Virpi
Virpi Oksman
Senior Scientist, VTT
virpi.oksman(a)vtt.fi

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.