Suomesta alustatalouden globaali veturi – Suomi2.0

Alustatalous, ekosysteemi, MyData, tekoäly, data, Suomi2.0… siis mitä, häh?

Alustatalous tarkoittaa uutta talouden alaa, jossa yritys tarjoaa teknologisen alustan, jonka päälle yritykset, yksityishenkilöt tai yhteisöt voivat luoda jotain, joka tuottaa lisäarvoa. Hyvä esimerkki on Airbnb (https://www.airbnb.fi/), jonka alustaa hyödyntämällä tavalliset ihmiset voivat vuokrata omaa kotiaan. Uber (https://www.uber.com/fi/) tarjoaa alustan, jossa auton omistaja voi tarjota kyydityspalveluita muille ihmisille. Alustan käyttäjät muodostavat teknologisen alustan päälle ekosysteemin eli yhteisön, joka hyödyntää alustaa.

Suomi on linjannut tavoitteekseen lähteä vetämään globaalia alustataloutta. Suomella on hyvät edellytykset nousta alustatalouden veturiksi. Meillä on erinomaista esineiden internet (IoT) -osaamista, sekä 5G-teknologiassa olemme edelläkävijöitä. MyData (https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/78439) -konsepti ollaan viemässä ensimmäisenä maailmassa käytäntöön Suomessa. Suomessa on myös poikkeuksellisen pitkiä aikasarjoja terveysdataa, sekä korkeasti koulutettu hieman teknologiaan vinossa oleva kansa. Niinhän se Linux-käyttöjärjestelmäkin syntyi Suomesta. Luodaan yhdessä teknologiamyönteinen alusta nimeltä Suomi2.0, jonka päälle syntyy vahvojen teknologisten alustojen ekosysteemi.

On todella mielenkiintoista seurata, kun maailma ja nyt myös Suomi kääntyvät suuntaan, johon me olemme jo pitkään kulkeneet. VTT:llä on muun muassa Otaniemen alueella mm. energia-, rakennusautomaatio- ja  sähkönkulutus -dataa keräävä alusta, jota vahvistetaan meneillään olevassa Otaniemi Smart Energy Pilot Platform (https://tapahtumat.tekes.fi/uploads/af21d1105/Reboot_workshop_slides_Smart_energy_pilot_platform_public-3566.pdf) -projektissa. Olemme myös mukana vahvistamassa useiden suomalaisten kaupunkien alustoja. Suurin osa tulevaisuuden alustoista, datalähteistä ja sensoreista keskittyykin kaupunkeihin, joten kaupungit muuttuvat eturintamassa digitaalisiksi ympäristöiksi. Näin ollen tulevaisuuden suomalaiset digitaaliset älykaupungit luovat meille suomalaisille alustan, jonka päälle voimme alkaa rakentamaan vahvaa tekoälyä – auttamaan meitä ihmisiä.

Seuraavassa blogikirjoituksessa paneudun tulevaisuuden alustatalouden yhteen tärkeään teknologiaan, eli lohkoketjuteknologiaan. On mahdollista, että lohkoketjuteknologian päälle rakentuu tulevaisuuden Googlet, Facebookit ja Amazonit – mieluiten Suomeen.

 

mikko_tuomisto

Mikko Tuomisto
Research scientist, Interactive Buildings
@MikkoTuomisto
@digimurros

(kuva: Timo Riihimäki)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.