Älyvaatetus tulee – oletko valmis?

Älyvaatetukselle on ennustettu vähintäänkin kymmenen viimeisintä vuotta huomattavia kansainvälisiä liiketoimintamahdollisuuksia. Viimeaikaisen sensori-, tietoliikenne- ja muun teknologian merkittävän kehittymisen myötä aika alkaa olla kypsä todella merkittävien kansainvälisten läpimurtojen tekemiseksi.  

Vedä älyvaate päällesi ja koe älyvaatteen menestystarinoita.

Antti Asentaja – turvallisesti tarkkaa työtä vaativissa olosuhteissa

Hyötytuulen Tahkoluodon tuulivoimapuiston Antti Asentaja siirtyy veneellä asennuskohteeseen syysmyrskyssä. Työnjohto monitoroi Antin matkaa asennuspaikalle ja kuittaa, että hän on päässyt turvallisesti perille. Antti kiipeää räntäsateessa torniin, mutta koleat olosuhteet eivät tunnu niin vaikeilta, koska hänellä on älykengissään lämmityselementit, jotka pitävät hänen jalkansa lämpiminä. Antin työtakkiin asennettu kiihtyvyysanturi kuitenkin tunnistaa, että torniin kiipeäminen lisää lämmöntuottoa ja hänen älypuhelimeensa asennettu lämpöaistimuksen älysovellus lopettaa kenkien lämmittämisen ennen kuin Antille tulee liian kuuma – lisäksi älysovellus antaa takin selkäpuolelle liitetylle toiminnalliselle tuuletusaukolle automaattisen avaussignaalin. Antti ryhtyy asentamaan tuuliturbiinin nasellissa isoja pultteja. Työnjohto seuraa Antin sykettä ja hengitystiheyttä havaiten tunnin asennuksen jälkeen huolestuttavaa kuormittuneisuutta – ja lähettää Antille kehotuksen pitää pienen tauon. Antti pitää taukoa, mutta samalla hän huomaa, että ahtaassa nasellissa on kytevä kaapeli. Tilaan asennettu anturi on jo antanut automaattisen hälytyksen lähimmälle viranomaisten pelastusyksikölle, ja Antti kuittaa älytakistaan, että hän on itse toimintakunnossa ja pystyy rajaamaan uhkaavan palotilanteen. Antti ja ajoissa paikalle ehtivä pelastusyksikkö saavat yhdessä sammutettua kytevän kaapelin, ja asennustyöt voivat jatkua normaalisti.

Antti Asentaja

Ville Vaeltaja – mukavasti nauttien luonnosta

Aktiivisena ulkoilijana Ville Vaeltaja hankkii älytakin vaellusretkelleen. Takissa oleva anturointi seuraa reaaliajassa sään kehitystä, ja Ville voi seurata älypuhelimellaan ilman lämpötilan ja suhteellisen kosteuden kehitystä. Koska lämpötila näyttää olevan laskemassa sääennustetta nopeammin, Ville päättää valita hieman lyhyemmän reitin. Ville on antanut kotiin jääneelle vaimolleen Maijalle pääsyn monitorointidataan – ja hän saakin Maijalta viestin, että kelin viilenemisen takia, tuntuu fiksulta lyhentää vaellusta. Ville lähtee reippaasti liikkeelle. 15 minuutin matkanteon jälkeen älytakin kiihtyvyys- ja sykeanturit tunnistavat, että Villen aktiivisuustaso on selvästi koholla. Älypuhelimeen asennettu sovellus arvio, että tällä aktiivisuustasolla hänen painoisensa henkilön lämmöntuotto on noussut niin paljon, että (tällä vaatetuksella ja tässä säässä) hänen tulisi hiki 4 minuutin kuluttua. Hikoilun vähentämiseksi sovellus lähettää funktionaaliselle älytakille yksilöllisen säätösignaalin siitä, että takin sivuilla olevia tuuletusaukkoja tulee avata 13 mm. Älytakki avaa tuuletusaukot. Ville jatkaa matkaansa, kunnes tulee taukopaikalle, jossa hän tekee nuotion, istuu alas ja ryhtyy valmistamaan välipalaa. Älytakin sensorit tunnistavat laskeneen aktiivisuustason, lämpötilat hänen selkä- ja rintapuolellaan. Takin säätösovellus arvioi, että näissä olosuhteissa Villen hiki laskee ja vilu tulisi 7 min kuluttua. Tämän välttämiseksi sovellus antaa säätösignaalin älytakille tuuletusaukkojen sulkemiseksi, ja Ville nauttii välipalan pienessä tihkusateessa. Kotiin päästyään Ville katsoo tabletiltaan vaeltamansa reitin ja päättää jakaa sen sosiaalisessa mediassa myös retkeilykavereilleen.

Ville Vaeltaja

Risto Reipas – puuhaten ulkona ja sisällä

Maija-äiti lähtee viisivuotiaan Risto-pojan kanssa aamupalan jälkeen leikkipuistoon. Vaikka ulkona on reilut 10 astetta pakkasta ja pureva viima, niin tämä ei haittaa Ristoa lainkaan, sillä hänellä on päällään uusia älyhaalari. Älyhaalari nimittäin tunnistaa kylmät olosuhteet ja lämmittää Riston selkää yksilöllisesti juuri hänelle näissä olosuhteissa sopivalla 3,2 W lämmitysteholla. Kun Risto on leikkinyt peuhaamalla lumessa 5 minuuttia, niin älyhaalari tunnistaa, että lämmitysteho on tarpeeton ja lopettaa sen. Reilun tunnin ulkoilun jälkeen äidille tulee hieman kylmä, ja hän lähtee käymään kaupassa pojan kanssa. Äidin tulee kaupassa hieman kuuma. Riston on mukava olla myös sisällä kaupassa, sillä hänen haalareissaan on lämpimät olosuhteet tunnistavat tuuletuselementit, joiden avautumisen äiti huomaa älypuhelimessa olevan sovellusohjelman lähettämästä viestistä.

Risto Reipas

Paula Postinkantaja – rivakasti ympäri vuoden säässä kuin säässä

Paula on jakamassa vuorollaan aamupostia marraskuisessa lähiössä. Äly-t-paidassa on aktiivisuustasoa sekä lämpötilaa ja suhteellista kosteutta monitoroivaa langatonta teknologiaa. Ulkona on poikkeuksellisesti pakkasta 10 astetta, joten älykengät lämmittävät varpaita ja älyhansikkaat lämmittävät sormia. Porraskäytävässä sisälämpötila on +15 astetta. Paula kiipeää ripeästi portaikon ylimpään, kolmanteen kerrokseen. T-paidan anturit tunnistavat, että kehon lämpötila on nousussa. Ennen kuin Paulan tulee hiki, lämmitys elementit menevät pois päältä, ja älytakin helmassa ja kainaloissa olevat tuuletuselementit avautuvat. Ulkona lämpötila on niin alhainen, että Paulan älypuhelimeen asennettu laskentasovellus ohjaa tuuletuselementit kiinni – eikä hänen tule kylmä siirtyessään naapuritaloyhtiöön tuulisessa pakkaskelissä. Vaikka Paulan takissa on aktiivinen valoelementti, hän on liukastua puutteellisesti hiekoitetulla pihalla. Älykengän kiihtyvyysanturi tunnistaa tämän ja lähettää vaaratilanteesta aika- ja paikkaleimatun sähköisen viestin Paulan vuoropäällikölle. Vuoropäällikkö tiedustelee tekstiviestillä, että onko kaikki OK. Paula kuittaa, että voi hoitaa vuoronsa loppuun – tämä oli tällä kertaa vain ”läheltä piti” -tilanne.

Paula Postinkantaja

Paavo Palomies – turvallinen sankari

Paavon yksikkö saa hälytyksen uhkaavaan kerrostalon palo-onnettomuuteen. Paavo pukee savusukeltajan älyvaatetuksen päälleen ja saapuu ensimmäisen yksikön mukana palopaikalle. Kiireisimpänä tehtävänä on pelastaa kolmannen kerroksen huoneistosta liikuntarajoitteinen asukas. Palopäällikkö ohjeistaa Paavon savusukelluksen, seuraa Paavon etenemistä paikannussovelluksen avulla ja antaa tälle reittiohjeita omalta tabletiltaan saatavien palavan talon pohjapiirustusten mukaan. Uhkaava toisen kerroksen huoneistopalo tuottaa savua porraskäytävään. Palopäällikkö näkee Paavon vaatetukseen liitettyjen antureiden mittaamat savukaasuindeksit tabletillaan, ja samat tiedot näkyvät Paavon kypärään asennetun lisätyn todellisuuden näytöstä. Paavo saa ohjeet edetä ripeästi huoneistoon, ja tässä auttaa myös infrapunanäyttö. Hän pääsee huoneistoon, ja siirtyy pelastettavan asukkaan kanssa huoneiston parvekkeelle, josta heidät pelastetaan tikasauton nostokoriin. Paloasemalla käydään vielä läpi tallennetun pelastustapahtuman aikana antureiden keräämä mittausaineisto. Tästä aineistosta huomataan, että Paavon syke oli enimmillään 188 ja happisaturaatio laski alimmillaan lukemaan 78 %. Näitä tietoja hyödynnetään myös Pelastusopiston seuraavan kevään kurssin materiaalissa keskusteltaessa ja kehitettäessä pelastustoimen yleisiä toimintakäytäntöjä.

Paavo Palomies

Mitä yhteistä näillä edellä kuvatuilla mahdollisilla menestystarinoilla on? Ainakin niissä on kuvattu älyvaatetuksen tarjoamia hyötyjä loppukäyttäjille – ja sehän on koko jutun pihvi: älyvaatetuksesta tulee merkittävää liiketoimintaa silloin ja vain silloin, kun teknologia saadaan palvelemaan ihmistä.

Älyvaatetus tulee – oletko valmis?

#SmartClothing2 Pekka Tuomaala VTT

Pekka Tuomaala, johtava tutkija
040 720 1724 , pekka.tuomaala (a) vtt.fi

Twitter: @pekka_tuomaala

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.