Somesta Slushin kautta hackiin – Teknoloikka-harjoittelussa VTT:llä

Nimeni on Rakel Lehtinen ja olen 19-vuotias ylioppilas. Kirjoitin keväällä 2016 ja päätin pitää välivuoden. Hain kesällä Teknoloikka-ohjelmaan, joka on tarkoitettu 1994–1997 syntyneille ylioppilaille. Ohjelmassa on mukana erilaisia yrityksiä teknologia-alalta, jotka palkkaavat harjoittelijoita neljäksi kuukaudeksi. Harjoittelijat pääsevät näin tutustumaan sekä teknologiaan että työelämään. Teknoloikka-ohjelman järjestää TAF (Tekniikan Akatemia). Minä sain kunnian olla harjoittelijana VTT:llä.

Neljän kuukauden harjoittelujaksoni alkoi syyskuun lopussa. Olin töissä viestinnässä Vuorimiehentiellä Otaniemessä. Ensimmäiset päiväni kuluivat tutustumiseen tietokoneohjelmiin sekä itse taloon ja työntekijöihin, varsinkin heihin, joiden kanssa tein töitä viestinnässä. Tunsin olevani tervetullut työpaikalle, ja minut otettiin heti mukaan keskusteluihin kahvitauoilla enkä tuntenut itseäni unohdetuksi, mikä tuntui hyvältä.

Työni VTT:llä oli ensimmäinen kunnon työpaikkani. Tätä ennen olin tehnyt töitä ohjaajana erilaisilla leireillä ja ollut apuvalmentajana voimistelijoille. Minusta oli todella kiinnostavaa saada kokea kahdeksan tunnin työpäiviä neljän kuukauden ajan ja samalla saada realistinen kuva työelämästä. Ajan mittaan reilu kaksi tuntia bussissa työpäivän päälle otti voimille, mutta se oli työkokemuksen arvoinen.

Työtehtäviini kuului mm. videoiden kuvaaminen, editointi ja tekstittäminen sekä valokuvaaminen. Sain hoitaa osia somesta sekä tehdä muiden antamia pikkuhommia, jotka olivat sopivia minulle. Autoin myös www-sivujen muokkaamisessa ja päivittämisessä. Osallistuin moniin kokouksiin ja olin mukana erilaisissa tilaisuuksissa. Sain myös osallistua SLUSH-tapahtumaan marraskuun lopussa, mistä ilahduin kovasti, sillä SLUSH on aina kiinnostanut minua.

Yksi toinen hieman isompi tapahtuma, jossa olin tiiviisti mukana, oli VTT:n järjestämä hackathon, Hack the Waste. Hackissa olivat mukana yritykset Lassila&Tikanoja, Valio ja Helen. Tehtävänä oli keksiä tehokkain mahdollinen tapa kierrättää yritysten jätettä. Minun tehtäväni oli olla mukana vierailuilla yrityksissä ja kerätä kuva- ja videomateriaalia. Sama koski itse hackia, joka kesti kaksi päivää. Lopuksi tein lyhyen videon, joka kiteyttää hack-tapahtuman. Tämä tehtävä sopi minulle täydellisesti, sillä kuvaan vapaa-ajallani paljon. En ollut ennen tehnyt itse kokonaista videota, joten nyt oli kivaa saada tehdä itse jotain uutta.

Olen neljän kuukauden aikana oppinut kaikenlaista sekä teknologiasta että työelämästä VTT:llä. Viihdyin oikein hyvin, ilmapiiri täällä on miellyttävä. Työ päättyy tammikuun lopussa ja lukeminen pääsykokeisiin alkaa. Saa nähdä, johdattaako tulevaisuus minut takaisin VTT:lle.

rakel_ja_katri

Kirjoittaja Rakel Lehtinen (kuvassa vasemmalla) toimi VTT:n viestinnässä Teknoloikka-harjoittelijana 26.9.2016–26.1.2017. Hänen mentorinaan toimi markkinointipäällikkö Katri Kääriä. Kiitokset Rakelille työpanoksesta ja paljon onnea pääsykokeisiin!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.