Koululaiset salaamisen mestareita? Tule testaamaan taitosi Tutkijoiden yöhön

Me VTT:n kyberturvatiimiläiset levitimme elokuun aikana kyberturvallisuuden sanomaa sekä ala- että yläkouluissa Oulun seudulla. Alakoululaiset saivat itse askarrella salauskiekkoja ja yläkoululaiset kokeilla täydellisen salauksen huijaamista.

Halusimme esitellä Tutkijoiden yö -tapahtumassa Heurekassa 30.9.2016 mukana olevia demojamme. Demonstroimme alakoululaisille yksinkertaista Ceasar-salausta – nimetty Julius Ceasarin mukaan – tätä tarkoitusta varten suunnitellun kiekon avulla. Ceasar-salauksessa aakkoston kirjaimia siirretään salattaessa eteenpäin sovittu määrä, esimerkiksi A->D, B->E, C->F jne. Luonnollisesti avaaminen tapahtuu siirtämällä salakirjoitetun tekstin kirjaimia taaksepäin sama määrä.

Täydellinen salaus on mahdollista käyttämällä ns. kertakäyttölehtiötä eli kirjoittamalla viestin kanssa yhtä pitkä, mutta täysin satunnainen merkkijono samasta aakkostosta ja yhdistämällä viesti ja satunnainen merkkijono. Tällöin lopputulema on myös täysin satunnainen, eikä siitä voi päätellä mitään alkuperäisestä viestistä. Kuitenkaan edes tällainen täydellinen salaaminen ei suojaa viestiä muutoksilta. Tehtävässämme yläkoululaiset pääsivät kokeilemaan, kuinka helposti aivan päässä laskemalla voi muuttaa täydellisesti salatusta viestistä esiintyvät nimikirjaimet omiksi nimikirjaimiksi.

Koululaiset olivat innokkaasti mukana. Aika monelle kyberturvallisuus ja salaaminen olivat ainakin termeinä tuttuja. Juttelimme myös hiukan siitä, millaisissa käytännön elämän sovelluksissa nämä asiat toteutuivat ja miksi ne ovat merkittäviä. Hyvä esimerkki, mitä moni ei tullut ajatelleeksi, on lasten oma puhelin ja sen käyttö. Mielestämme on tärkeää, että lapset ja nuoret ymmärtävät heille monesti melko näkymättömäksi jääviä, mutta silti meidän kaikkien elämäämme syvällisesti vaikuttavia asioita, kuten tarpeen kyberturvallisuudelle ja salaukselle. Myös näiden asioiden hyvistä ja huonoista puolista on hyvä keskustella jo varhain.

Erittäin onnistuneen kokeilumme jälkeen toivomme näkevämme innostuneita ja kiinnostuneita lapsia ja nuoria myös Tutkijoiden yö -tapahtumassa Heurekassa! Tervetuloa mukaan oppimaan!

Anni Karinsalo, tutkija

Kimmo Halunen, erikoistutkija; Twitter: @khalunen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.