Harjoittelu avaa oven oman alan työtehtäviin

Kesällä 2016 VTT:llä työskenteli erilaisissa tehtävissä noin 50 kesätyöntekijää ja harjoittelijaa. Tehtävät vaihtelivat laivatekniikasta viestintään. Adele Ruokosalmi, Arttu Turtonen, Maria Nyman ja Tuomas Kyllönen kertovat omista kokemuksistaan. Oli mahtavaa tavata omasta alastaan innostuneita ja työhönsä sitoutuneita nuoria. Kesätyö tai harjoittelu oman alan parissa ei ole mikään itsestäänselvyys, ja paikan eteen oli usein tehty paljon työtä. Toisilla oli myös hitusen tuuria matkassa.

AdeleRuokosalmi

Adele Ruokosalmi

LinkedInistä mielenkiintoisen työpaikan bongannut Adele Ruokosalmi pääsi kesätyössään heti tositoimiin. Adele ei aloittanut työtä täysin vieraassa paikassa, sillä hänellä oli aikaisempaa työkokemusta VTT:n aulapalveluista. Adele opiskelee Vaasan yliopistossa kauppatieteitä, ja pääaineena hänellä on markkinointi.

Tietointensiivisten tuotteiden ja palveluiden markkinoinnin parissa työskentely oli kuin kurkistus tulevaisuuteen. Adele kertoo, että yllättyi eri teknologioiden ja palvelujen määrästä. Hän on erityisesti kiinnostunut lisätystä todellisuudesta ja aikoo kirjoittaa myös gradunsa aiheeseen liittyen – tarkemmin kivijalkakauppojen elämysten tuottamisesta digitaalisin keinoin.

Parasta Adelen työssä oli konkreettinen tekeminen. Hän päivitti nettisivuja, pyöritti Googlessa mainoskampanjoita ja suunnitteli yhdessä mainostoimiston kanssa messumateriaaleja. Mukava lisä työpäiviin olivat myös Micronova-rakennuksen kattoterassit, joilla kelpasi nauttia lounasta kesäpäivinä.

 

ArttuTurtonen

Arttu Turtonen

Gradua vaille valmis valtio-opin opiskelija Arttu Turtonen on kiinnostunut innovaatiotoiminnasta julkisella sektorilla. Puolet työajasta kului gradun tekemiseen ja puolet ajasta Arttu oli mukana tutkimustiimissä, joka selvittää innovatiivisia julkisia hankintoja. Tällaisia hankintoja ovat esimerkiksi valtion ja kuntien hankkimat palvelut, joita ei vielä ole suoraan markkinoilla.

VTT:llä Arttu yllättyi siitä, miten monitieteellistä tutkimusta talossa tehdään. Aikaisempi mielikuva insinööripainotteisesta työpaikasta osoittautui vääräksi: yhteiskuntataloudellista tutkimusta tehdään yllättävän paljon. ”Olen päässyt työskentelemään alan kärkiosaajien kanssa, mikä on opettanut ja motivoinut minua valtavasti”, kertoo Arttu. Hän ei ollut aiemmin ajatellut tutkijan uraa, mutta alkoi VTT:llä ollessaan kiinnostua myös siitä vaihtoehdosta. Arttu kertoo, että hänet otettiin heti vastaan kollegana eikä ainoastaan harjoittelijana. Vastuuta ja luottoa riitti projektin eri tehtävissä.

Kysyin Artulta, mikä on tulevaisuudessa pinnalla innovatiivisissa julkisissa hankinnoissa. Pienen pohdinnan jälkeen hän listasi tulevaisuuden kuumaksi valuutaksi digitaaliset ratkaisut sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä opetuksessa.

Innovaatioiden tutkimisen ohella Arttu harrastaa monenlaista liikuntaa. Squash, sulkapallo ja eräretkeily kuuluvat vapaa-ajan aktiviteetteihin.

 

MariaNyman

Maria Nyman

Maria Nymanin työ vastasi monen stereotyyppistä mielikuvaa tiedenaisen tai -miehen työstä. Maria opiskelee Helsingin yliopistossa orgaanista kemiaa ja työskenteli VTT:llä kytkettävien kapselirakenteiden parissa. Maallikolle tämä tuskin sanoo mitään, mutta iloinen Maria olisi voinut kertoa aiheesta tuntikausia. On hienoa nähdä, miten innoissaan voi olla omasta työstään.

Maria on siitä erikoinen tapaus, ettei hänen ole koskaan tarvinnut hakea minnekään – kärjistetysti. Lukiosta Maria kirjoitti erinomaiset paperit ja pääsi suoraan yliopistoon lukemaan kemiaa. Lisäksi viime syksynä yliopiston tutkija ehdotti Marialle graduntekopaikkaa VTT:llä, jossa oli käynnistymässä yhteisprojekti yliopiston kanssa. Gradun jälkeen Maria sai jatkaa kesän projektin parissa VTT:llä.

”Käytännössä teen orgaanista synteesiä. Sekoitan, lämmitän ja seuraan reaktioita. Tämän seurauksena syntyy täysin uusia yhdisteitä, joita sitten analysoin”, selvensi Maria työnkuvaansa. Hän piti siitä, ettei VTT:n laboratoriossa tarvitse keskittyä turhaan siivoukseen vaan ajan voi käyttää synteesiin. Yllättävää oli, miten paljon ihmisiä on töissä labroissa: ”On mukavaa, kun näkee muitakin, eikä tarvitse työskennellä yksin.”

Tulevaisuus on Marialle vielä hieman avoin. Ensin hän aikoo suorittaa kurssit loppuun yliopistossa ja hankkia itselleen opettajan pätevyyden. Tutkijan urakaan ei ole poissuljettu. Tieteen lomassa Maria on aktiivisesti mukana yliopiston speksissä eli interaktiivisessa teatterissa, jossa hän vetää tanssikerhoa.

 

TuomasKyllonen

Tuomas Kyllönen

Pesäpalloharrastuksen myötä VTT:lle päätynyt Tuomas työskentelee meritekniikan parissa. Samassa Otakopin pesäpalloporukassa pelaa VTT:läinen, mistä lähti ajatus kesätyöpaikasta. Näin tie johti teknologian tutkimuskeskukseen.

Tuomas on Aalto yliopiston kone- ja rakennustekniikasta juuri valmistunut kandidaatti. Yliopistossa on järjestetty ekskursioita eri yrityksiin, mutta vasta käytännön työssä Tuomas hahmotti alalla olevien tehtävien monipuolisuutta. Hän oli mukana laivojen vedenalaisessa melumittaus-projektissa, jossa tutkitaan matkustajalaivojen energiasäästöjä. Voi olla, että syksyllä Tuomas pääsee avustamaan itse mittausprosessissa, jossa mereen asetetaan mikrofoni, joka mittaa ohi ajavan laivan melua.

Ensimmäistä kertaa VTT:llä työskentelevä Tuomas pääsi helposti työyhteisöön sisälle ja kiittää hyvää työilmapiiriä. Tulevaisuuden suunnitelmissa on ainakin vaihto ulkomailla. ”En vielä tarkkaan tiedä, mitä haluan tehdä isona”, pohti Tuomas. Onneksi ei tarvitsekaan tietää.

Emilia Rantala

Emilia työskenteli kesän harjoittelijana VTT:n viestinnässä. Lämmin kiitos kaikille kesätyöntekijöille ja onnea opintoihin!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.