Näkymätön elektroniikka nostamaan Suomen innovatiivisuus uudelle tasolle

Elektroniikkateollisuus on viime vuosina kadonnut kiihtyvällä tahdilla Aasiaan ja jopa itse elektroniikkatuotteetkin alkavat kadota. Hyödyntämällä tätä teknologiamurrosta Suomen elektroniikkateollisuudella on mahdollisuus siirtyä taantumasta jälleen kasvuvaiheeseen.

Ledilamput muuttuvat ohuiksi taipuisiksi valopinnoiksi ja katoavat sisustukseen antamaan miellyttävää valoa. Tämä antaa aivan uusia mahdollisuuksia sisustussuunnitteluun!

Kalvo

Taipuisat aurinkokennot katoavat erilaisiksi design-elementeiksi ulko- tai sisätiloihin tuottamaan energiaa.

Aurinkokennotaulu

Katso videolta, kuinka aurinkokennoja valmistetaan painokoneella rullalta-rullalle-tekniikalla VTT:llä

Pinnoilla olevat kytkimet katoavat rakenteiden sisään liiketunnistuksella toimiviksi kuten myös peliohjaimet pelipöytiin tai -lautoihin. Pinnat voidaan suunnitella design-näkökulmasta, kun sähköiset osat ovat piilossa.

Rakenteiden sisään langattomasti luettaviksi katoavat myös erilaiset sensorit, esimerkiksi lämpötila- ja kosteussensorit. Suuren sensorimäärän tuottama tieto antaa mahdollisuuden tilan lämpötilamukavuuden ja energiatehokkuuden parantamiseen samanaikaisesti. Langattomasti luettavia sensoreita voidaan myös kylvää maahan mittaamaan esimerkiksi kasvuolosuhteita tai vaarallisia aineita ja tehtävänsä suoritettuaan sensorit katoavat maatumalla.

painettu elektroniikka

Päällepuettava elektroniikka katoaa rannekkeista ja muista laitteista tekstiileihin, iholle liimattaviin tarroihin ja lopulta ihmisen ihon alle. Terveydenhuollon ja hyvinvointipalvelujen kehittäminen muuttuu radikaalisti!

Kauneuslaastari

Näytöt katoavat silmälasien edestä lasien sisään tuoden ihmisen näkökenttään huomaamattomasti sulautuvan käyttöliittymän. Langattomat sensorit katoavat urheiluvälineiden sisään ja kommunikoivat pilvipalveluihin, jotka analysoivat dataa ja auttavat parantamaan urheilusuoritusta. Suomella on taas mahdollisuus mitalisijoille!

Lasit

Kaikki nämä teknologiat ovat olemassa ja kehitetty VTT:llä. Me teemme katoavaa elektroniikkaa Oulussa Printocent-pilottitehtaassa. Tällaista elektroniikkaa tarvitaan isoja määriä, joten tuotanto perustuu äärimmäisen tehokkaaseen rullalta rullalle tekniikkaan, jonka kehitystä on inspiroinut katoavan paperiteollisuuden tuotantomenetelmät.

Printocent

VTT on perustajajäseniä Printocent-yhteisössä, joka on synnyttänyt useita katoavan elektroniikan start-up yrityksiä, luonut yritysverkoston nopeuttamaan elektroniikan katoamista ja kouluttanut kehittäjiä kadottamaan elektroniikkaa ja luomaan siitä liiketoimintaa. Näin on syntynyt ainutlaatuinen innovaatioympäristö, joka auttaa kehittäjiä, yrittäjiä ja yrityksiä luomaan mullistavia tuotteita ja nostamaan Suomen kilpailukyvyn aivan uudelle tasolle. Toiminta on lähtenyt hyvin liikkeelle ja voimakas kasvuvaihe on edessä, joten kaikki innostuneet kehittäjät mahtuvat mukaan.  Älkää kadotko!

Raimo Korhonen

Tutkimusalueen päällikkö

Lisätietoa kirjoituksen teknologioista.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

One thought on “Näkymätön elektroniikka nostamaan Suomen innovatiivisuus uudelle tasolle”

%d bloggers like this: