Olutta, olutta – eko-olutta Suomesta!

Virkajärvi Vertti

Suomalaiset juovat olutta. Vapun alla sen näkee haalaripukuisten valkolakkien huulilta ja kesäterassien puolen litran tuopeistaan notkuvina pöytinä.

Suomen panimoala on maailmanlaajuisesti edelläkävijä monessa mielessä. Esimerkiksi ympäristövastuullisuudessaan panimoteollisuutemme on huippuluokkaa – panimoala muun muassa toi kierrätettävät juomapakkaukset pysyvästi Suomeen.

Olutta voidaankin pitää varsinaisena ekotuotteena. Sen valmistuksen energiatehokkaat prosessit, raaka-aineiden tehokas hyödyntäminen ja panimoteollisuuden sivuvirtojen uusiokäyttö ovat kaikki arkipäivää Suomessa. VTT ja suomalaisten panimo- ja mallasteollisuuden yritysten omistama Oy Panimolaboratorio Ab ovat tehneet vuosikymmenien ajan yhteistyötä näiden asioiden parissa, eikä työ ole ohi: tutkimus jatkuu.

VTT:llä autamme asiakkaitamme saavuttamaan kestävän kehityksen tavoitteensa ja luomaan innovaatioita sekä edelläkävijäteknologioita yhdistämällä laajaa, eri teknologioista koostuvaa, osaamispohjaamme. Panimoteollisuus toimii hyvänä esimerkkinä siitä, miten teollisuuden prosesseja on saatu tehostettua ja teollisuuden hiilijalanjälkeä laskettua.

Parhaimmillaan olut on sivistynyt ja erinomainen seurustelu- ja maistelujuoma. Suomessa on perinteisesti totuttu juomaan vaaleaa pohjahiivaolutta –  tutummin ilmaistuna lageria tai kansankielellä keskiolutta. Kyseinen tyylilajin valmistus taidetaan meillä jo mestarin elkein. Parhaillaan on kuitenkin meneillään valtava olutkulttuuribuumi ja panimoalaa rikastuttavien pienpanimoiden esiinmarssi. Myös suuremmat panimot ovat vastanneet trendiin tuomalla markkinoille monipuolisesti rohkeita ja mielenkiintoisia oluita.

Muissa pohjoismaissa jo hieman aiemmin alkanut kulttuurinmuutos alkaa vihdoin näkyä meilläkin. Kuluttajat vaativat keskioluensa lisäksi muitakin oluttyylejä, osataan kysyä hedelmäisiä belgialaistyyppisiä pintahiivaoluita (ale) tai raikkaan katkeria amerikkalaistyyppisiä aleja.

Oluiden maailmaan mahtuu lukemattomasti erilaisia makuja, tuoksuja ja värejä. Tämä maailma on yhtä rikas kuin viinien maailma – oluita voi myös nauttia ja maistella aivan samalla tavalla kuin viinejä.

Juomakulttuurimme vaikuttaa kehittyvän oikeaan eli vähemmän humalahakuiseen suuntaan, ja myös panimoteollisuuttamme on kiittäminen tästä muutoksesta.

Nauttikaamme tulevasta vapusta sivistyneesti kuohuviinin, viinin, oluen tai vaikkapa siman kera. Itse täytän vappumaljani suomalaisella oluella. Vappuolueni toivon olevan hedelmäinen ja kevyen sitruksinen.

Vertti Virkajärvi 

VTT:n tutkija, Mallas & Olut -lehden päätoimittaja ja olutharrastelija

Eco-friendly beer from Finland!

Eco-friendly beer from Finland!

Virkajärvi Vertti

Finns love their beer. A sure sign of the arrival …

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.